Min reise mot en mer minimalistisk hverdag startet med mine materielle eiendeler som klær, sko, baderomsartikler og dekor. Mitt mål og tankesett var hele tiden: hva gir meg genuin glede i hverdagen, og hva kan jeg fint klare meg uten? Etterhvert som jeg fikk skikkelig teken på det å kvitte seg med unødvendige ting, ble denne minimalistiske tilnærmingen videreført til andre områder i livet mitt. Jeg anså blant annet tiden min som mer verdifull, og begynte å ta aktive valg rundt hva som fikk plass på timeplanen. Den begynte å fylle seg mer opp med aktiviteter jeg elsker, som å tilbringe mye tid i naturen, tilbringe kvalitetstid med de jeg er glad i, og generelt gi meg nok tid til å lade opp mellom slagene. Fikk jeg forespørsler som ikke umiddelbart gjorde meg spent, takket jeg pent nei. Et eksempel kunne være å bli med andre på shoppingrunder, noe jeg tidligere gledelig ville blitt med på. Å titte i butikker uten mål og mening er ikke lengre en aktivitet jeg oppsøker, da jeg simpelthen unngår å kjøpe noe nytt så mye som mulig.
Minimalisme i forhold til ting og tid er noe jeg aktivt har jobbet med, men et tredje aspekt som har utviklet seg litt av seg selv, er minimalisme i forhold til mat. Jeg innså ganske nylig at vi anvender generelt få produkter for å lage måltidene våre, noe som fører til mer oversikt og rom i kjøkkenskapene. Det at vi til daglig anvender færre ingredienser i matlagingen betyr ikke at vi kun spiser de samme tingene hele tiden - det ville vært kjedelig. Jeg vil komme med noen eksempler på hvordan vi bruker de samme råvarene til å lage mye forskjellig, men først vil jeg dykke litt dypere inn i hvorfor dette i det hele tatt er mulig.
Den sammen tiden jeg oppdaget fenomenet minimalisme, fikk jeg også øynene opp for et plantebasert kosthold. Det var mange grunner til at jeg ønsket å slutte med dyreprodukter i matlagingen, og dette førte naturligvis til at vi nå fylte skap og skuffer med helt andre ingredienser. Jeg fikk en matglede jeg ikke hadde kjent på tidligere, og fikk øynene opp for så mye god og spennende mat jeg aldri før hadde tenkt på å lage. Hele prosessen åpnet meg også opp for ideen om at mat kan være enkelt. Har man noen gode basisingredienser, som kornprodukter, bønner, linser og kikerter, kokosmelk og hermetiske tomater og krydder, kommer man ganske langt. Med ukentlig påfyll av frukt og grønt og andre ferskvarer som tofu og plantemelk, hadde jeg alt jeg trengte for å lage haugevis av smakfulle retter. Vi hadde generelt et fokus på råvarer og “ordentlig mat” (les: ikke halvfabrikat), og lærte oss hvordan man kan kombinere enkle ingredienser på mange forskjellige måter for å lage ulike retter.

Dette er ingrediensene vi som regel alltid har i hus, og som vi fyller på med så fort vi er tomme:
-
Tørrvarer: Havregryn, pasta, ris, ulike typer bønner, linser, kikerter, hermetiske tomater, kokosmelk, peanøttsmør, frø og nøtter (mandler, cashewnøtter og valnøtter), buljongterninger og krydder (salt, pepper, hvitløkspulver, paprikapulver, gurkemeie, chillikrydder og urter).
-
Ferskvarer: Bananer, epler, druer og appelsiner, bær, agurk, salat, løk, gulrøtter, tomater, paprika, brokkoli, blomkål, sitron, lime, hvitløk og ingefær, hummus, tofu, plantemelk, plantesmør, soyasaus, lønnesirup, sesamolje, pesto, sriracha og currypaste.
-
Fysevarer: Rundstykker, pitabrød, brød, frossen frukt (bananer, ananas, mango og jordbær) og frossen grønnsaker.
Vi har en del faste favorittretter som går igjen, men vi liker også å eksperimentere med nye, spennende oppskrifter vi kommer over. Felles for alle er at vi prøver å lage så mye som mulig fra bunn av, også sauser og dressinger. Det å kunne noen gode sammensetninger for spennende sauser og krydderblandinger er gunstig innenfor alle dietter, men kanskje spesielt hvis man spiser så “rent” som mulig. Med det, mener jeg hele råvarer, og mindre ferdigprodusert mat som gjerne er tilsatt mye smak allerede.
Etterhvert har jeg lært meg noen basissauser jeg bruker igjen og igjen, og som alle er fleksible og kan brukes i mange ulike retter. Her er noen eksempler:
-
Cashewrømme: Denne sausen lages ved å kjøre rå, usaltede cashewnøtter i en blender, sammen med vann, litt sitronsaft, salt og eplesidereddik. Har du en god blender, kjøres denne til den er helt glatt og klumpfri, og den kan minne om rømme. Jeg lager denne sausen som regel én gang i uken, og vi bruker den blant annet i tacoretter, som salatdressing kombinert med urter og som pastasaus (gjerne varmet opp med litt revet plantebasert ost).
-
Peanuttsaus: Dette er en saus full av smak, som jeg lager ved å blande peanuttsmør, soyasaus, limesaft, sesamolje, ingefær og hvitløk i en blender til den er glatt. Vi bruker den som regel kald i asiatisk-inspirerte retter kombinert med stekt tofu, ris og salat, men den kan også “vannes ut” med kokosmelk og brukes som saus både med ris og nudler.
-
Tomatsaus: Pasta med tomatsaus er en av våre favoritter, og denne lager jeg enkelt ved å kombinere hakkede tomater på boks med løk, hvitløk, urtekrydder og en buljongterning. Denne sausen passer godt til alt av grønnsaker, linser og bønner, og vi bruker som regel gulrøtter, brokkoli og røde linser.
-
Kremet kokossaus: Dette er en fleksibel, nøytral og mild saus som kan brukes til det meste. Jeg lager den ved å blande kokosmelk med en buljongterning. For en saus som minner om den klassiske Béarnaisesaus, tilsetter jeg også litt sitronsaft, hvitløkskrydder og tørket persille. For asiatiske retter tilsetter jeg gjerne litt currypulver, hvitløkskrydder, gurkemeie og chilipulver. Denne basissausen kan kombineres med alle dine favorittkrydre, og den er et billig og sunt alternativ til klassiske hvite sauser basert på meieriprodukter.
Med disse fire basissausene kommer vi langt i middagsveien, og det gjør hverdagen så mye enklere. Når ettermiddagen kommer, har man tatt så mange beslutninger allerede, at det kan være vanskelig å finne på noe godt å spise. Har du skap og skuffer fulle av ingredienser skulle man tro det ville vært enkelt å finne noe å lage. Min erfaring er at for mange ingredienser gjør valget mye vanskeligere. Man blir nesten handlingslammet, for man har for mange muligheter. Med færre ingredienser å velge mellom, spiller kreativiteten en større rolle, og det er lettere å koble hvilke matvarer som ville passet sammen. Dette er hvordan jeg ser på matlaging - jeg lager ikke “typiske retter”, men baserer valget på hvilke basisingredienser vi "craver" den dagen. Det begynner vanligvis med karbohydrater, som pasta, ris, poteter eller pitabrød. Deretter bestemmer vi oss for en saus som høres god ut, før vi til slutt finner frem proteinkilden (som regel linser, bønner eller tofu) og grønnsaker.
Dette ble et langt innlegg, men dette er hovedbudskapet: prøv å tenke litt enklere i matveien hvis du vil unngå overfylte skap og skuffer, mye utgått mat og sliter med beslutninger rundt hva man skal spise. Finn noen gode basisingredienser du kan bruke til mye forskjellig, og lær deg noen standardretter alle i familien liker. Prøv så godt du kan å unngå kjøp av ingredienser du kun bruker én gang. Trenger du noe spesifikt til en ny rett du ikke kommer til å bruke igjen, kan du se om du allerede har et fint alternativ i skapet. Og sist men ikke minst, prøv så godt du kan å spise deg ut av både tørrvarer, ferskvarer og frysevarer før du fyller på med nytt. Da sparer du penger, unngår unødvendig matsvinn og får generelt mer oversikt - det liker vi!